ناظران حقیقی

ناظران حقیقی

ناظران حقیقی

ناظران حقیقی

مهندسان دارای پروانه اشتغال حقیقی مجموعه خدمات مهندسی خود را در زمینه نظارت بر اجرای ساختمان به مالکان و سازندگان ساختمان ارائه می‌نمایند. امکان ارائه همزمان طراحی و نظارت در دفاتر وجود داشته و طبق شرایطی مهندسان نسبت به آن می‌توانند اقدام کنند ؛ اما بنابر ماده 9 آئین نامه ماده 33 قانون نظام مهندسی، اجرا و نظارت همزمان یک دفتر طراحی در پروژه ساختمانی میسر نمی‌باشد.

افراد حقیقی ارائه دهنده خدمات مهندسی نباید عضو دفتر مهندسی دیگر یا عضو شخص حقوقی باشند.

انجام خدمات طراحی و نظارت در دفاتر مهندسی ساختمان

چنانچه ناظران حقیقی ساختمان بخواهند بخشی از خدمات مهندسی خود را در زمینه طراحی ارائه نمایند، می توانند در صورت داشتن صلاحیت جزء شرکای یکی از دفاتر مهندسی در بخش طراحی شده و مراتب شراکت خود را کتبا به طور همزمان به وزارت مسکن و شهرسازی ، سازمان استان ، مرجع صدور پروانه ساختمان اعلام نمایند.

 اشخاص مذکور باید همزمان با ارجاع هر کار طراحی به آنان مشخصات ملکی ساختمان و زیربنای آن را به سازمان استان اعلام نموده و رعایت ظرفیت اشتغال به کار خود را در طراحی و نظارت بنمایند.

حدود صلاحیت ناظران حقیقی

حدود صلاحیت ناظر حقیقی ساختمان دارای پروانه اشتغال نظارت در پایه های سه ، دو ، یک و ارشد می باشد.

ظرفیت اشتغال نظارت اشخاص حقیقی

چنانچه مهندسان دارای پروانه اشتغال مجموعه خدمات مهندسی خود را فقط در بخش نظارت بر ساختمان ارائه نمایند، ظرفیت اشتغال آنان به صورت دوره ای و در یک برش زمانی در پایه های سه ، دو ، یک و ارشد محاسبه می شود (شروع دوره از آغاز اجرای ساختمان تا تحویل گزارش پایان کار ساختمان توسط ناظر هماهنگ کننده به مرجع صدور پروانه ساختمان می باشد.

 ظرفیت اشتغال و تعداد کار ناظر حقیقی ساختمان موضوع جدول شماره ۱  در هر استان با توجه به شرایط استان و تعداد دارندگان صلاحیت در رشته های مختلف ساختمان می تواند به پیشنهاد هیئت مدیره سازمان استان و تصویب هیئت سه نفره حداکثر تا ۲۰ درصد افزایش یا کاهش یابد.

ظرفیت اشتغال و تعداد کار ناظران حقیقی که خارج از کارهای ساختمانی ، شاغل تمام وقت نباشند و تعهد نمایند در طول مدت یکسال آینده شغل تمام وقت دیگری را تقبل نکنند و مراتب مورد تایید هیئت مدیره سازمان استان باشد، حداکثر تا ۵۰ درصد به پیشنهاد هیئت مدیره سازمان استان و تصویب هیئت سه نفره افزایش می یابد.

ناظرانی که تمایل به انجام کار نظارت در نقاط محروم و فاقد ناظر به تعداد کافی باشند، به پیشنهاد هیئت مدیره سازمان استان و تصویب هیئت سه نفره تا ۵۰ درصد ظرفیت آنان و تعداد کارها در مناطق محروم اضافه خواهد شد.

تا زمانی که دوره نظارت پروژه ای به پایان نرسیده باشد، آن پروژه جزو ظرفیت و تعداد کارهای ناظر محسوب می گردد، بنابراین ناظر حقیقی ساختمان زمانی می تواند مسئولیت نظارت پروژه دیگری را تقبل نماید که گزارش پایان آن کار به مرجع صدور پروانه ساختمان و سازمان استان رسیده باشد.

تعویض ناظر حقیقی ساختمان

چنانچه به دلیل پایان یافتن مدت قرارداد یا فسخ یا ابطال آن و یا فوت، حجر، ناتوانی ناظر حقیقی ساختمان، «درصورت تایید مراجع قانونی» یا سلب صلاحیت قانونی وی و نظایر آن ، ادامه کار ناظر حقیقی ساختمان غیر ممکن شود، عملیات ساختمانی متوقف شده و شروع مجدد آن منوط به وجود ناظر جدید خواهد بود.

در این گونه موارد مرجع صدور پروانه ساختمان موظف است تا معرفی ناظر حقیقی ساختمان جدید توسط سازمان استان ، از ادامه کار ساختمان جلوگیری به عمل آورد و سازمان استان نیز موظف است پس از عقد قرارداد جدید با صاحب کار نسبت به معرفی ناظر یا ناظران جدید اقدام نماید.

تکلیف ناظر حقیقی در حین تعلیق پروژه

در صورتی که اجرای پروژه بدون قصور ناظر حقیقی ساختمان به هر دلیل بیش از ۱۵ درصد مدت مندرج در قرارداد به تاخیر افتد و زمان این تعلیق کار از شروع تا پایان مدت آن ، مورد تایید سازمان استان قرار گیرد، ناظر حقیقی ساختمان مجاز خواهد بود تا تعیین تکلیف کار، نسبت به ارائه خدمات مهندسی پروژه دیگری در حدود ظرفیت تعیین شده از طریق سازمان استان اقدام نماید.

تمدید قرارداد ناظر حقیقی ساختمان

در صورتی که نظارت کارهای ساختمانی به دلایلی خارج از قصور ناظر حقیقی ساختمان نیاز به زمانی بیش از زمان اعلام شده در قرارداد داشته باشد ، ناظر هماهنگ کننده موظف است حداکثر دو ماه مانده به پایان مدت قرارداد مراتب را به صاحب کار ، سازمان استان ، مرجع صدور پروانه ساختمان اعلام و از سازمان استان درخواست تمدید قرارداد با صاحب کار و ناظران را نماید. سازمان استان نیز با صاحب کار یا صاحبان کار و ناظران تمدید قرارداد می نماید.

در صورتی که بنا به دلایلی ناظران در پایان مدت قرارداد از تمدید قرار داد خودداری نمایند و مراتب با توجه به دلائل و اظهارات آنان مورد تایید سازمان استان قرارگیرد ناظران موظفند مراتب خاتمه کار خود را همراه با ارائه کارهای انجام شده و گزارش وضعیت کار در مقطع پایان مدت قرارداد به سازمان استان ، مرجع صدور پروانه ساختمان اعلام نمایند. در این حالت ناظران مسئولیتی نسبت به کارهایی که بعد از اتمام قرارداد انجام می شود، نخواهند داشت و کار مورد بحث از ظرفیت اشتغال آنان خارج می شود. بدیهی است مسئولیت کلیه امور نظارتی کارهای انجام شده در مدت قرارداد با توجه به گزارش های اعلام شده به مرجع صدور پروانه ساختمان به عهده ناظران خواهد بود.

در صورتی که صاحب کار یا صاحبان کار از تمدید قرارداد با سازمان خودداری نمایند، عملیات اجرایی ساختمان با اعلام سازمان استان به مرجع صدور پروانه ساختمان تا معرفی ناظران جدید متوقف خواهد گردید.

مهندسان شهر

تگ ها


لینک کوتاه


نظرات کاربران

تعداد نظرات : 0

نظر خود را ثبت کنید